El Dia de los Muertos: De Dag van de Doden

De straat om je heen is gevuld met mensen, schedels, bloemen, een kleurrijk spektakel zover  het oog reikt. Het ritmisch gedrum van Spaanse trommels vult je oren. Gigantische praalwagens, versierd met gouden bloemen en paarse schedels varen voor je uit op een zee van dansende demonen. Achter de vensters in de zandkleurige huizen aan beide zijdes van het brede plein hangen de feestende skeletten uit het raam.

Fiesta Mexicana

Je denkt dat je droomt en je verwacht elk moment wakker te worden als een grijnzend skelet je een glaasje in de hand drukt. ‘Esta mezcal Hombre,vuelas!’  Je staart hem aan en hij lacht, danst, de verf op zijn gezicht is zo krachtig en strak dat je jezelf afvraagt of je ooit zo’n heldere droom hebt gehad.

Fock it, wat heb je te verliezen?  Je slaat de shot achter over en de tranen schieten in je ogen. De hitte van de peper. Het bitter van de tequila. De vloeistof slaat je als een vuist in het gezicht. Je grip verslapt en je parapluutje valt uit je hand en zweeft door de lucht, gedragen door de muziek. Je bewegingen zijn loom en in perfecte harmonie met de mensen zee om je heen, hier in de straten van Mexico-city.

In een moment van helderheid besef je dat je misschien toch iets minder van die hallucinerende cactus had moeten snoepen, maar aan de andere kant, een feest als El Dia de los Muertos maak je niet elke dag mee.

Mexicaans festival, dag van de ..

De Dag van de Doden is, anders dan de naam wellicht doet vermoeden, een driedaags festival dat begint op 31 oktober. De voorbereidingen voor het feest duren echter weken, zelfs maanden, want alles wordt uit de kast gehaald voor de grootste en meest spectaculaire feestdag van het jaar in Mexico.

Het feest dat duizenden jaren oud is werd al gevierd in de Azteekse cultuur en overleefde het Spaanse kolonialisme, de vergaande invloed van het katholicisme en de moderne industrialisatie.

Het is een traditioneel Meso-Amerikaanse traditie die terug grijpt op de geschiedenis die het land haar karakter en kleur geeft. De opening van de James Bond film Spectre geeft een mooie impressie van dit macabere feest. El Dia de los Muertos is een feestdag opgedragen aan de dood, een carnaval dat de overledenen viert.

No time to waste

In het Westen zijn wij gewend om te treuren om onze doden. Als we onze nabestaanden herdenken, dan doen we dat door te rouwen en stil te staan bij wat we hebben verloren.

Ben jij bereid om het roer compleet om te gooien en het stilstaan bij de doden eens op een hele andere manier te vieren? Ben jij bereid om een echte culturele ervaring aan te gaan, eentje die een concept zo intens en menselijk als het omgaan met de dood in een compleet ander licht zet?

Ben jij bereid onder de Mexicaanse zon de doden te eren met feest en tequila?

Trek je dag van de doden kostuum dan maar aan en loop tussen de Mexicaanse schedels op het Mexicaans feest van de doden.

PERIODE 31-10-2016 / 02 -11- 2016
WAAR Mexico,  San Andres Mixquic, Mexico-Stad
BELANGRIJKE INFO

Reserveer op tijd, want de hotels zitten snel vol!

Zorg dat je beschikt over ” el dia de los muertos kleding ”

Zet El dia de los muertos op jouw bucketlist of boek direct een ticket richting Mexico!