Bucket list item: bezoek het grootste eiland in zoetwater, Isla de Ometepe – Nicaragua

Nicaragua

Volgens vele is Nicaragua het nieuwe Costa Rica. Na een bezoek aan deze landen begrijpen we deze vergelijking maar al te goed. Nicaragua barst net als Costa Rica van de vulkanen, wilde natuur en exotische diersoorten. Houd je echter niet van massatoerisme, heb je geen gigantische zak met geld en twijfel je tussen deze twee landen? Kies dan voor Nicaragua!

Loop door de kleurrijke straten van Granada en je zal hier en daar hooguit wat backpackende toeristen tegenkomen. Maar kolossale all inclusive hotels en grote groepen Amerikanen die onder leiding van een gids het straatbeeld verpesten zie je hier niet. Besluit je om een leuke excursie te maken? Dan is de kans groot dat je met twee of drie anderen in een bootje beland en de hele route geen enkele andere groep tegenkomt; heerlijk!
isla de ometepe bucketlist

Isla de Ometepe

Het land is ontzettend puur en de mensen zijn blij met iedere toerist die ze in hun winkeltje of restaurantje mogen ontvangen. In de restaurants schotelen ze de meest verse en lekkere gerechten voor en als jij jouw eerste hap neemt weet je het zeker, alles in Nicaragua is fantastisch. Als de rekening uiteindelijk met een grote glimlach wordt gepresenteerd voel jij je nog gelukkiger, diep in de buidel tasten blijkt helemaal niet nodig; perfect!

Heb jij een trip naar Nicaragua op de planning staan, dan mag je de absolute hotspot van het land niet overslaan. We hebben het over Isla de Ometepe, het vulkanische eiland dat in het grootste zoetwatermeer van Centraal Amerika ligt.

De hoogtepunten van Isla de Ometepe? Lastig! Alleen de sfeer die op het eiland hangt is al een reden om de oversteek te maken. Het lijkt alsof de tijd heeft stil gestaan, de bevolking verplaatst zich op een paard of een scooter, hier en daar loopt een verdwaalde kip en iedereen doet alles lekker kalm aan.

Hiking

Vergeet je wandelschoenen niet mee te nemen wanneer je van avontuurlijke hikes houdt, want het is mogelijk om de grootste vulkaan van het eiland, de Concepcion, te beklimmen. Tijdens deze tocht worden jouw kuiten optimaal getraind, want de gemiddelde duur is zeven uur. Het uitzicht die je vanaf de top hebt is fenomenaal en je drijft jouw eigen kracht en doorzettingsvermogen tot het uiterste, deze tocht is niet voor watjes!
nicaragua

Aventura

De dag na deze onvergetelijke klim is de kans klein dat je zin hebt om veel te bewegen. Huur voor vijftien euro een scooter voor een dag en rijdt over de enige hoofdweg die het eiland heeft langs de boerderijtjes, gekleurde huisjes en loslopende koeien naar Ojo de Agua.

Dit natuurlijke zoetwaterbad leent zich perfect voor een aantal uurtjes ontspanning. De local’s vertonen hier regelmatig hun kunsten door aan een touw in een grote boom heen en weer te zwieren en zich met een driedubbele salto achterwaarts in het water te laten plonsen.

De ongerepte natuur op het eiland kun je ook op een paard verkennen onder begeleiding van een gids. In een rit van circa drie a vier uur verken je de natuur rondom de vulkaan. Enthousiaste brulapen verwelkomen je al luidkeels vanaf een afstandje en schrik niet wanneer er ineens een grote leguaan komt langs gerend. Zij zijn nu eenmaal wel vaak in een haastige bui.

Wil jij een aantal dagen doorbrengen op het grootste eiland dat in een zoetwatermeer ligt? Zet dan de activiteit ‘Isla de Ometepe bezoeken’ op jouw bucket list.

Praktische informatie

Bucket list activiteit: ontdek Isla de Ometepe – Nicaragua
Wanneer: oktober t/m maart
Tijdsverschil: zes uur vroeger

Vervoer: vliegticket naar de hoofdstad Managua. Vanuit Managua is het een aanrader om eerst naar de plaats Granada af te reizen met een taxi. Genoeg van Granada gezien? Koop dan een ticket voor een rit met een touringcar naar San Jorge waar er ieder half uur een veerpont de oversteek maakt naar Isla de Ometepe. Dit boottochtje kost circa 4,5 dollar per persoon.

Tip: word je snel zeeziek? Isla de Ometepe ligt in het grootste zoetwatermeer van Zuid Amerika. Echter heeft dit meer wel dezelfde eigenschappen als de zee wat betreft eb en vloed. Ook zijn er flinke golven die het leuk lijken te vinden om de boot zo hevig mogelijk op en neer te laten gaan. Neem dus ruim een half uur van tevoren reistabletten in om misselijkheid te voorkomen.

Activiteiten op het eiland: beklim de vulkaan de Concepcion, maak een paardrijdtocht rondom de vulkaan, spot de brulapen en maak een duik in het natuurlijke zwembad Ojo de Agua.

Slaapplek: Slaap je graag in de bewoonde wereld? Vind je het fijn om restaurantjes en barretjes in de buurt te hebben? Zoek dan een hostel in het plaatsje Moyogalpa. Dit is het ‘grootste’ plaatsje van het eiland. Echt groot is het niet, het bestaat uit slechts een aantal straten. Wij hebben een aantal nachten in The Corner House geslapen, een absolute aanrader! Voor circa 35 dollar per nacht heb je een kamer voor twee personen inclusief een heerlijk biologisch ontbijtje.

Zet een bezoek aan Isla de Ometepe op jouw bucketlist!