Kom tot rust bij de meren van Plitvice in Kroatië

Het Nationaal Park Plitvice

 

De meren van Plitvice zijn adembenemend mooi! Wanneer je de foto’s ziet is het bijna niet te geloven dat dit wonderschone natuurpark, dat sinds 1979 op de Werelderfgoed lijst is geplaatst, zich binnen Europa bevindt.

Lang, heel lang geleden was er een grote rivier die door dit natuurgebied heen kabbelde; de Koranarivier. Door de loop der jaren, we praten hier over duizenden jaren, zijn er op natuurlijke wijze dammen ontstaan, waarna er meren, grotten en watervallen werden gevormd.

Anno 2016 bestaat het nationaal park Plitvice uit zestien meren waar meer dan 90 watervallen in uitkomen. De meren zijn omringd met prachtige natuur, waar veel beren, herten, wolven en ruim 140 verschillende vogelsoorten leven, dus gooi die verrekijker maar in je rugzak en houd je camera in de aanslag.

Natuurfreaks opgelet!

Ga je op vakantie naar Kroatië? Dan mag een bezoek aan het park der parken niet ontbreken op jouw to-do- list. Maak er tevens een Plitvice Meren vakantie van. Het Plitvice gebied bestaat voor 3/4 e uit bos, waardoorheen verschillende wandel- en mountainbikeroutes lopen.

Gooi je stevige stappers dus maar in je koffer wanneer je van een flinke hike tocht houdt. Blijf echter wel op de aangelegde paden, want hoe cool het ook was dat Mogli en Balou een top tijd samen beleefden, de kans is klein dat de beren die je hier aan kunt treffen openstaan voor een vriendschappelijk onderonsje.
meren van plitvice kroatië bezoeken

De route naar de meren van Plitvice

Om een bommetje te kunnen maken in het helderblauwe water dien je eerst het park te doorkruisen. Het is mogelijk om via een aangelegd wandelpad de meren te bereiken, maar wil je er op een avontuurlijke manier belanden dan kun je de spectaculairdere route nemen die kriskras door een grot loopt.

Voor de helden onder ons die last hebben van claustrofobische trekjes adviseren wij de reguliere route. Aan degene die zo min mogelijk willen bewegen is ook gedacht; het is mogelijk om met de boot of een treintje bij de meren uit te komen.

Ook leuk: hang zelf de ontdekkingsreiziger uit en huur een elektrisch bootje en beleef de meren en de watervallen van Plitvice in jouw eigen tempo. De kans dat jij a la Columbus een nog niet ontdekt stukje land zal ontdekken is klein, maar dat mag de pret niet drukken.

 

De omgeving van Plitvice

Op een reis door Kroatië zijn er verschillende onvergetelijke activiteiten te beleven. Voor iedereen die van een dansje en een drankje houdt is er van 26 juni t/m 30 juni 2016 een dik buitenfeest, HideOut Festival, in de plaats Pag.

Eén of meerdere dagen verblijven in de hoofdstad en grootste stad van Kroatie, Zagreb, is ook een aanrader. Bezoek de bruisende hoofdstad + het Nationale Park + het festival en je hebt gegarandeerd een succesformule te pakken. Staat er een trip naar Kroatie op de planning en houd jij van natuur en een dag relaxen aan het water? Voeg dan de activiteit ‘Plitvice meren bezoeken’ toe aan jouw bucketlist.

De Plitvice meren in Kroatië kun je het best bezoeken van het voorjaar tot het najaar, je moet rekeningen houden met een entreeprijs van circa 15 euro per persoon.

Bezoek de meren van Plitvice in Kroatie of zet deze activiteit op jouw Bucket list.