Bucket list item: overnacht in het ijshotel

Jukkasjärvi in Zweden

In Zweden kom je tot rust, verwonder je jezelf en kun je unieke herinneringen aanmaken. Zweden is op zichzelf al een aanrader, maar helemaal in combinatie met een overnachting in het ijshotel. Voor het grootste ijspaleis van onze aardbol reis je af naar een klein plaatsje in het Noordelijke gedeelte van Zweden; Jukkasjärvi. Deze plaats ligt zo’n tweehonderd kilometer van de poolcirkel; een ideale plek dus voor een ijzig bouwwerk.

In Jukkasjärvi bestaat de omgeving uit één groot winters landschap met besneeuwde bergtoppen en bevroren meren. Je kunt hier te gekke hondensledetochten maken, paardrijden langs de voet van de hoogste berg van het land en het Zweedse Lapland ontdekken tijdens een sneeuwscooter safari. Tijdens deze safari zal je geen leden van de Big Five tegenkomen, maar wel elanden, sneeuwvossen en als je geluk hebt, het Noorderlicht!

Heb jij zin om het Noorden van Zweden te ontdekken en om in een bijzondere accommodatie te overnachten, zet dan ‘slapen in het ijshotel’ op jouw bucket list.

ijshotel Zweden

Isabell Schulz Flickr ©

Het ijshotel in Zweden

Ben je helemaal enthousiast na het zien van de foto’s en wil je zo snel mogelijk een trip inplannen naar het Noorden? Top! Houd er wel rekening mee dat het ijshotel niet heel het jaar te bezoeken is. Ieder jaar start in november de bouw van ’s-werelds grootste ijshotel en in het voorjaar als de temperatuur oploopt smelt alles weer weg. Het hotel wordt ieder jaar door vijfentwintig verschillende kunstenaars op een andere manier opgebouwd, dus het eindresultaat is nooit hetzelfde. In alle ijskamers staan meubels en decoraties van ijs. Je leest het goed, ook de meubels zijn van deze koude substantie gemaakt.

Je hoeft niet bang te zijn om in de nacht kou te moeten lijden, want de bedden worden verwarmd door een rendierenhuid op het matras en je dient jezelf goed in te pakken. Jouw slaapuitrusting bestaat uit thermo ondergoed, sokken, handschoenen en een muts. Je wikkelt jezelf vervolgens in een warme slaapzak en je bent klaar voor de nacht. Als dat geen unieke ervaring is, weten wij het ook niet meer. De badkamers met toilet, douche en een sauna bevinden zich in een andere ruimte net buiten het hotel, waar het wel lekker warm is.

Een vierdaagse winterbreak

Deze trip inclusief overnachting in het ijshotel duurt vier dagen, maar je slaapt niet alle drie de nachten in een ijskamer. Tijdens de tweede en derde nacht verblijf je in een zogenoemde warme kamer in het Kaamos hotel. Dit hotel ligt naast het ijshotel op hetzelfde complex en heeft warme kamers, waar je na een dag door de sneeuw te hebben rondgelopen weer op temperatuur kunt komen.

Vanzelfsprekend mag je tijdens jouw verblijf in dit hotel nog gebruik maken van de faciliteiten van het ijshotel. Drink een lekker koel drankje in de moderne ijsbar of doe een schietgebedje in de ijskapel, waar je ook een dienst kunt bijwonen en zelfs kunt trouwen. Zie jij jezelf al in een bed van ijs liggen? Zet dan deze activiteit op jouw bucket list of boek direct.
IJshotel Zweden Bucketlist

Gerard McGovern Flickr ©

Praktische informatie

Bucket list activiteit: overnachten in het ijshotel
Locatie: Zweden – Jukkasjärvi
Prijs: vanaf 912 euro per persoon voor vier dagen
Prijs is inclusief: retour vliegticket, transfer, overnachtingen en ontbijt.
Optie: transfer is met een busje. Vind je dit ietwat saai dan is het mogelijk om tegen bijbetaling jezelf in een hondenslede naar het hotel te laten brengen.
Activiteiten in Jukkasjärvi: hondensledetocht, sneeuwscooter safari, Noorderlicht safari, ijssculpturen leren maken, paardrijden rondom de voet van de hoogste berg van Zweden en langlaufen.