Bucket list item: slapen in de stad van de Trulli huisjes, Alberobello

Slapen in een Trullo

Bij Bookitlist zijn we dol op bijzondere accommodaties en bijzonder dat zijn trulli huisjes zeker. De kans dat je er al eens van gehoord hebt is waarschijnlijk klein en niet zo raar, want veel bekendheid hebben deze land-van-laaf-achtige-huisjes niet. Gek eigenlijk, want ze zijn te leuk!

De trulli Huisjes

Een trullo is een wit, rond huisje met een kegelvormig dak erop. Je vindt ze in Zuid-Italië, in de provincie Bari en dan met name in de hoofdstad van de trulli huisjes; Alberobello.

Deze opvallende huisjes stammen uit de 15e eeuw. Een landheer die destijds veel werknemers in dienst had waarvoor hij een onderkomen moest regelen, had geen zin om de daarbij behorende huizenbelasting te betalen. Hij besloot kleine woninkjes waarbij geen cement wordt gebruikt neer te zetten, die eenvoudig afgebroken konden worden wanneer er een belastinginspecteur opdook. Was deze inspecteur uit het zicht dan werden er weer nieuwe trulli huisjes neergezet.

Erfgoed

Gelukkig gebeurt dit al lange tijd niet meer, waardoor de trulli die in Alberobello staan veilig zijn. Ze zijn in de laatste jaren ook verstevigd zodat iedereen nog lang van deze unieke bouwwerken kan genieten. In Alberobello staan maar liefst meer dan 1.500 trulli en er is zelfs een trullo-kerk. De trulli zijn zo bijzonder dat ze sinds 1996 op de Wereld Erfgoedlijst staan. Wil jij graag in een sprookjesachtig huisje overnachten dan is deze bijzondere overnachting in een trullo een item voor op jouw bucket list.

De omgeving verkennen

Besluit je om in een trullo te overnachten, dan is het ook leuk om de authentieke omgeving te verkennen. De regio Puglia is nog helemaal niet toeristisch dus het is op en top Italiaans. Een bezoek aan de stad van Sint Nicolaas, Bari, mag niet ontbreken tijdens deze trip en ook het pittoreske Ostuni met haar vierkante witte huisjes en prachtige strand zal je niet snel vergeten. Het eten dat je in alle restaurantjes aantreft is zo puur Italiaans, je eet je vingers er bijna bij op. Waar wacht je nog op?

Praktische informatie

Bucket list activiteit: slapen in een trullo
Wanneer : April t/m september
Waar : Alberobello, Puglia, Italië
Leuk in combinatie met: ontdekken van de regio Puglia, zoals Bari en Ostuni.
Vervoer : Vliegtuig naar Bari of Brindisi. Het is aan te raden om een auto te huren, omdat het openbaar vervoer niet optimaal te noemen is. Vanaf Bari ben je in circa dertig minuten in Alberobello, vanaf Brindisi in circa één uur.
Prijs:  Vanaf 70 euro per nacht
Leuk feitje: De trulli van Alberobello staan op de UNESCO Wereld Erfgoed Lijst