Bucket list item: wadlopen

Be Free! Wadlopen

De verse buitenlucht opsnuiven terwijl je een flink stuk wandelt is perfect om je hoofd lekker leeg te maken. Je ontsnapt van alle onrust veroorzakende taferelen, hoeft nergens aan te denken en kunt gewoon genieten van datgene je ziet. Een flinke wandeling maken in een bos bij jou in de buurt is een goed idee, maar wil je een keer wat anders en een meer uitdagende en onvergetelijkere tocht maken dan is wadlopen uitermate geschikt. Wadlopen kun je doen ter ontspanning of omdat je het leuk vindt om Nederlands Waddengebied te ontdekken. Maar het is ook mogelijk om voor een uitdagende en zwaardere route te kiezen, zodat deze ervaring een sportieve prestatie wordt. Heb jij zin om eens even flink uit te waaien en om te ervaren hoe mooi de ongerepte natuur van Nederland is, zet dan deze activiteit op jouw bucket list.

De Waddenzee

Wadlopen begint op het moment dat het water in de Waddenzee wegstroomt naar de Noordzee. Je loopt tijdens de tocht dus over de zeebodem. De bodem bestaat uit harde zandplaten en stukken met slik. De sliklaag is soms een aantal centimeter dik, wat ervoor zorgt dat je flink door moet stappen om niet vast te komen zitten en deze dikte kan oplopen tot kniehoogte. Daar ligt de echte uitdaging! Houd jij jouw kleding graag schoon, dan is deze activiteit niet geschikt voor je. Een nat en vies pak is tijdens deze excursie namelijk niet te vermijden en om jouw eindbestemming te bereiken zal jij je soms door diepe, modderige geulen moeten waden. Hoe avontuurlijk!?

Werelderfgoed

Tijdens het wadlopen kun je genieten van de natuur om je heen. Het Waddengebied is in één woord overweldigend en zal je, wanneer je het nog nooit hebt gezien, absoluut doen verbazen. Het is een ongerept stuk natuur, waar de zee de baas is en het gebied heeft vormgegeven. Er zijn veel verschillende soorten planten en dieren, waardoor het Waddengebied een grote ecologische waarde heeft en is aangewezen als Werelderfgoed. Een bijzondere locatie dus!

De tochten

Er zijn verschillende wadloop tochten mogelijk met ieder hun eigen bijzonderheden en moeilijkheidsgraad. Zo kun je de oversteek maken naar Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog. Ook is het mogelijk om een Wadloop Zwerftocht te doen, waarbij de route van te voren nog niet vaststaat. Houd je van fotografie en wil jij dit epische gebied zo mooi mogelijk vastleggen, dan is de Foto-Excursie een aanrader. Tijdens deze excursie gaat een ervaren natuurfotograaf mee om jou te begeleiden en voorzien van tips.

Praktische informatie

Bucket list activiteit: wadlopen
Waar: Waddengebied – Nederland
Wanneer: op doordeweekse dagen
Grootte groep: maximaal 12 personen

Tocht Ameland: 11 kilometer lang
Duur: 3,5 uur
Moeilijkheidsgraad: Middelzwaar
Prijs: 27,50 euro per persoon
Verzamelpunt om te vertrekken: Pier van Holwerd

Tocht Schiermonnikoog: 19 kilometer lang
Duur: 5 uur
Moeilijkheidsgraad: zwaar – goede conditie vereist
Verzamelpunt om te vertrekken: Pier van Lauwersoog

Zwerftocht: maximaal 21 kilometer
Duur: 3,5 – 5 uur
Prijs: 15 – 20 euro
Moeilijkheidsgraad: middelzwaar – zwaar (afhankelijk van wat je afspreekt met de gids)
Verzamelpunt om te vertrekken: Wierum

RelatedPost